Aardbeving in Nepal: Ja, ik ben bang


Alles is gevraagd sinds ik besloot om voor een tijdje naar Nepal te gaan. Hoe het eten smaakt en hoe goed ik het tolereer, hoe koud het hier in de winter wordt, hoe het verkeer in Kathmandu is (slecht) en of ik straks door de straten ga racen (nee).

Vier jaar na de grote aardbeving: ontnuchterend evenwicht

Aan de andere kant heeft niemand me ooit gevraagd of ik bang was voor een aardbeving. Ikzelf behandelt vaak het onderwerp. Geen wonder – hier is geen ontsnapping meer mogelijk, en zeker niet nu, in de lente, wanneer de laatste catastrofe in Nepal voor de vierde keer wordt gevierd: op zaterdag 25 april 2015, net voor de middag, trilde een beving Kracht 7.8 de vallei van Kathmandu, de aarde schudde vijftig seconden, gevolgd door verschillende gewelddadige naschokken. Bijna 9.000 mensen stierven toen, hele dorpen werden weggevaagd, talloze huizen en tempels vernietigd.

Aardbeving in Nepal: balans in de "Nepalees Times" van 5 april 2019

Al weken hebben de media hier de balans opgemaakt. Ze vragen waarom de wederopbouw langzamer gaat en waar de donaties zinken. Ze beelden mensen af ​​die alles hebben verloren en de weg naar het normale niet hebben gevonden. Ze zijn woedend omdat veel kinderen in noodcabines hebben geleerd sinds de aardbeving zo'n 5.000 scholen heeft vernietigd. En ze eisen dat uiteindelijk aardbevingsbestendige gebouwde en openbare voorzieningen worden uitgerust voor noodsituaties: met vluchtwegen, voorraden en gereedschap om te graven. "We lijken nog steeds niet te begrijpen hoe gelukkig we waren dat de aardbeving op een zaterdag gebeurde. Overdag ", schrijft de weekblad Nepali Times," Lessons unlearnt "is de titel van het artikel.

Aardbeving in Nepal: folterende herinneringen

"Gelukkig was het een zaterdag: "Ik heb dat vaak gehoord van Nepalese vrienden. Velen vinden het moeilijk om over de aardbeving te praten. "Herinner me er maar niet aan," zegt een vriend als we komen praten over de verjaardag – en iets later komen de onderdrukte beelden en gedachten uit hem. Hij vertelt over de angst voor zijn moeder, die hij de trap afliep vanaf de bovenverdieping van haar huis, omdat ze zich niet in shock kon bewegen. Tot op de dag van vandaag is hij op zoek naar ruimte wanneer een wasmachine draait en de grond trilt.

De dagelijkse "Kathmandu Post" van 25 april 2019, de vierde verjaardag van de ramp

De man van wie ik hou heeft ook de aardbeving meegemaakt. Die zaterdag was hij in Moksh, een club in het hart van het scene district Jhamsikhel, waar later een concert met studenten jazzmuziek zou plaatsvinden. "Ik rende meteen naar buiten," herinnert hij zich de seconden terwijl alles begon te wiebelen. "Ik ging voor de Moksh op de grond zitten, stond niet." Er waren latere naschokken. De mobiele telefoonnetwerken waren ingestort, niemand kon zijn familie ter plaatse bereiken. Toegevoegd aan dit was de ondraaglijke angst dat het halfafgewerkte hotel aan de overkant van de straat, een tien verdiepingen hoge hoogbouw, er mogelijk bovenop zou kunnen vallen. Zelfs niet in het begin kan ik me voorstellen hoe verschrikkelijk dit allemaal geweest moet zijn.

EN - 300x250
EN - 970x250

Zullen er in de nabije toekomst meer aardbevingen komen in Nepal?

Kan zoiets binnenkort worden herhaald? Helaas, ja: het kleine land ligt aan de rand van de grens tussen de Indiase en de Euraziatische plaat, met de ene kracht duwt de een onder de ander. De spanning, volgens mijn experts, werd in 2015 naar het oosten ontladen vanuit het epicentrum, dat 80 kilometer ten noordwesten van Kathmandu lag, zodat er in de nabije toekomst waarschijnlijk geen sterke aardbevingen zullen zijn. Bezorgdheid over hen, maar het Westen van Nepal: over een afstand van meer dan 800 kilometer ten westen van de hoofdstad, de druk gedurende meer dan 500 jaar. Hier is een aardbeving van magnitude 8.5 in de komende jaren mogelijk. Wat betekent dat voor Kathmandu? Ik weet het niet, ik wil er niet over nadenken.

Er zijn meer dan 44.000 naschokken geweest sinds 25 april 2015 en de lijst gaat zelfs vandaag door. Ik heb twee van de zes kleinere aardbevingen gezien sinds ik in Nepal woonde. Op 18 maart 2019, toen ik drie weken niet in Kathmandu had gewoond, was ik 's morgens in de woonkamer en voelde ik een schok. Ik schoot het beeld van een vrachtwagen in zijn hoofd, die door een kuil recht voor ons huis rijdt. Pas later, toen mijn vriend me schreef dat er net een aardbeving was geweest, was alles mij duidelijk.

Achterkant van het Durbar-plein in Kathmandu in april 2019: de gevolgen van de aardbeving in 2015 zijn nog steeds zichtbaar

Onlangs gebeurde het vlak voor de verjaardag van de ramp van 2015: het was ochtend, 6.29 uur, ik was op weg naar mijn werk, rende snel langs een weg. Lichamelijk heb ik deze keer niets gevoeld – niet ongebruikelijk als je loopt – maar toen ik zag dat mensen schreeuwend uit hun huizen renden, wist ik het. De aardbeving was 5.2, mijn vriend werd wakker. Twaalf minuten later, en dan weer in de middag, volgde er meer, zwakker schudden. Ook naschokken vanaf toen, gelukkig altijd maar even.

En toch, het antwoord op de vraag van angst is ja.