Ik woon nu in Nepal – reisaccessoires


"Wanneer ik naar Nepal verhuis, wil ik niet een van die expats zijn die klagen over alles in een tournee." Mijn woorden. In de toon van de veroordeling zei ik een paar dagen geleden tegen mijn vriend. Hij is Nepalees en daarom keer ik mijn rug naar mijn vaderland. Ik ben net geland in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Ik heb het vliegveld niet eens verlaten en klagen tijdens een rondleiding.

In chaos landen

Helemaal uitgeput, kwam ik hier aan, geen wonder in de turbulente reis: van luchtgat tot luchtgat, ik zwoer de vlucht voor de volgende keer wat vastberadener. Alsof dat nog niet genoeg was, strekte de landing in Kathmandu zich op een zenuwslopende manier uit.

Tot op heden is Nepal's enige internationale

En nu geeft de chaos op de Tribhuvan International Airport me de laatste rest: meer dan een uur wacht ik in de aankomsthal op de kofferriem voor mijn spullen, al twee keer duwde me me de verdomde bagagewagen in de hielen, constant duwt iemand me voorbij , De klep in de bruine muur spuugt nu vooral avontuurlijke geregen pakketten en een flatscreen-tv in plaats van koffers en tassen op de band. Er is nog steeds geen spoor van mijn bagage. Van veel andere passagiers ook. Als ik om me heen kijk, kijk ik naar verbaasde gezichten en gretig zoekende ogen.

Het mooiste wat deze luchthaven te bieden heeft

"Het is nog nooit zo slecht geweest als deze keer", botste ik in de telefoon toen mijn vriend opbelde. Hij kan me niet ophalen omdat hij moet werken. Op dit moment hangt mijn blik op de vuilnisbelt pal naast de bagagezak – een imposante stapel kartonnen dozen en plastic zakken die je niet op elke luchthaven te zien krijgt. Noch zijn de vuile toiletten die Nepal zijn gasten hier ontvangt, of de stoffige dressoirs en versleten fauteuils, die om welke reden dan ook nutteloos zijn in het gebied. "Dit is geen luchthaven, dat is een oplegging", praat ik in de rumoerige hal in Rage.

Tijdens mijn eerste reis naar Nepal herinnerde de Tribhuvan International Airport, een onopgesmukte doos met bruin metselwerk, me aan een schoolgebouw. Hoe erg het ook met hem is, ik ben pas nu echt duidelijk. We zijn begin maart, de eerste van twee grote toeristische seizoenen begint deze dagen en de luchthaven van Kathmandu is al hopeloos overbelast. Bijna een uur lang cirkelde mijn vliegtuig over de hoofdstad van Nepal totdat de landingsbaan – de enige hier – vrij was. Dat staat al een tijd op de agenda, daar kom ik later achter. Machines die te veel wachtrijen maken, gaan uiteindelijk graag naar Delhi. Gelukkig werd dat mij bespaard.

Steeds meer mensen beleggen de drie koffers van minuut tot minuut, onbeslist over wie waarschijnlijk op hun bagage kan rekenen. Over luidsprekers vraagt ​​een nerveus klinkende man de pas gearriveerde passagiers, die nu ook voor de kofferprobleem duwen, om geduldig te zijn: helaas is er nog geen bagageriem beschikbaar voor hen. Na een uur en een kwartier pak ik mijn koffer en tas op en trek deze over vastgeknoopte bagagekarren naar de uitgang. Kort na de finish wordt mijn handbagage onderzocht, de zin en het doel van de besturing komen niet voor mij open. Nogmaals, in afwachting van het klauteren, en zodra ik mijn rugzak weer opstakel, praten taxichauffeurs tegen me. Als ik het vliegveld van Kathmandu verlaat, sta ik dicht in de buurt van een schreeuwende houding.

Wonen in Nepal: Hallo, uitdaging!

Dus mijn leven in Nepal is al op de eerste dag wat ik van hem verwachtte en tegelijkertijd was ik bang: de grootste stap uit mijn comfortzone, die ik ooit ben gegaan. Een echte uitdaging. Een die ik hoop te groeien in plaats van wanhoop van.

In de komende weken kan ik dagelijks oefenen. Verhuizen van Duitsland naar een van de armste landen ter wereld voelt op veel manieren als een reis naar het verleden. We koken met gas en als het moet, verwarmen we ook met gas. Voordat we douchen, zetten we de ketel aan, niet altijd is het water echt warm. Een paar deuren in ons mooie appartement kunnen niet goed worden getekend, met de dubbele ramen is een klein duwtje, alvast de grendel losmaken, waarmee men ze weer sluit, van hun haakjes. Toiletpapier hoort niet in het toilet, maar in de bademmer, omdat anders de leidingen verstoppen.

Ik moet aan al deze dingen wennen. Net als stroomuitval van verschillende duur, wat meestal gebeurt wanneer ik net de wasmachine heb gestart of in het appartement heb gezeten om onder het helderste licht te werken. Niet één keer, ik word er boos over en voel me onmiddellijk verwend en onwetend.

Een week lang is mijn darm gek en heb ik geen eetlust. Dus ik leer dat ik de scherpte van veel Nepalese gerechten op de lange termijn niet tolereer en dat ik in principe alleen verse melk moet koken. Drink ook water, als je kunt. Ik vind een kakkerlak in ons appartement, panikeer, vertel vrienden erover en hoor dan van alle kanten dat dit nauwelijks te voorkomen is.

Kathmandu: smalle wegen, dikke lucht

Maar alleen een beetje eisen aan mij, net als het verkeer. Brachial hij scherpt al mijn zintuigen. Er zijn geen verkeerslichten, op de kruispunten is er politie. Met een beetje geluk stoppen ze de naderende auto's, motorfietsen, scooters en fietsen en zwaaien als je de kant van de weg wilt veranderen. Zo niet, dan wacht je totdat je je bij andere voorbijgangers kunt voegen. Dan wil niemand meer duwen, dit betekent: armen uitgestrekt in de richting van de voertuigen en één voet stevig voor de ander op de weg gezet. Zo nu en dan slaag ik er beter in.

Als voetganger heb ik het niet gemakkelijk in Kathmandu. De trottoirs zijn meestal smal, onregelmatig en slecht verlicht, soms is er een brede pilaar in het midden van de weg of dikke kabels hangen bijna naar de aarde, waarover je moet klimmen of die je moet vermijden. Soms eindigt de loopbrug abrupt met een hoog niveau. Je rent dus op straat, terwijl een permanente motorfiets tegenborden maakt of van achteren maakt, bij voorkeur ook direct naast één, door luide toeterende claxons. In de eerste paar weken, ik sisser niet alleen een Duitser die vloeken achter.

Vier weken gaan het land in en geleidelijk kost het dagelijkse leven me niet zoveel energie.

Op een gegeven moment is het niet langer zo belangrijk om mijn gasmasker te dragen, want de lucht is hier ellendig: stof vliegt rond, overal worden puinhopen verbrand en worden maïskolven geroosterd. Op een gegeven moment hou ik op met irriteren dat ik elke dag opnieuw een laagje vuil van schoenen en broekspijpen moet poetsen. Op een gegeven moment maak ik me niet langer druk om koeien en hun kalveren, die opeens midden op de weg voor me staan. Op een gegeven moment film ik niet langer elke aap die op kabels rondrent, maar alleen elke seconde.

En geleidelijk begin ik te genieten van mijn nieuwe leven in Nepal. Soms zit ik in de zon op het dakterras van ons appartement, daarboven hebben we een prachtig uitzicht op Kathmandu. We zien Swayambunath, de apentempel, in de verte en op zeer heldere dagen de toppen van de Himalaya aan de horizon.

Zo vaak mogelijk vind ik mezelf een beetje meer van Lalitpur, het rustigere stadje ten zuiden van Kathmandu, waar we wonen. Het grenst direct aan de hoofdstad en er wonen hier geen expats meer dan hier. Vlak naast Sanepa, onze wijk, ligt het scene district Jahmsikhel met zijn groene woonstraten en zijn chique restaurants en cafés, waar regelmatig livemuziek is. Velen hebben terrassen – kleine oases waarin zelfs in de lente, naarmate de lucht geleidelijk aan zachter wordt, zelfs gedempte vakantiegevoelens in me opkomen.

De hoofdstad van Nepal is uniek

In de tussentijd kom ik elke dag dingen tegen die Kathmandu uniek maken. Al bij mijn eerste bezoek fascineerden ze me: de alomtegenwoordige tempels, van enorm tot klein, met stenen goden voor de ingangen, die besmeurd zijn met groen, roze en geel verfpoeder.

Het luiden van de klokken 's ochtends en' s avonds, waarmee hindoes de goden in gebed wakker maken. Oranje omhulde sadhus met wit geschilderde gezichten, die af en toe op straat samenkomen. De Bollywood-muziek die uitziet van taxi's en winkels. De geur van jasmijn in de lucht in rustige zijstraten. De kleine supermarkten met groentewinkels voor de deur, de talloze restaurants met alles wat je maar wilt, de eenvoudige kraampjes met de Nepalese keuken, waarin de koks met de pot naar de tafel komen en rijkelijk bijvullen. De schoonheid van zoveel gevels met hun ingewikkeld gesneden deuren en kozijnen. De dikke kettingen van oranje glanzende goudsbloemen die de deuropeningen versieren. De sari's, kurtas en sjaals van de vrouwen in felle kleuren. De gebedsvlaggen wapperen in de wind aan de tempels en aan de overkant van de straat. En elke dag maakt Kathmandu mijn nieuwsgierigheid een beetje meer wakker.

Beetje bij beetje raak ik betrokken bij mijn nieuwe leven in Nepal. Het wordt hier gezellig, buiten de comfortzone.