Reisjaar 2018 — Hamaca Travel Blog


2018 was een ongelooflijk opwindend, maar ook verwarrend jaar voor mijn deel. 11 landen die ik heb beklommen, SUPER, gedoken, gereden, geraft, geritst, gesnorkeld, gewandeld en gereden via telemark. 5 van hen zijn nieuw.

Ook waren we hier weer. Aan de jaarlijkse bar. Het jaarlijkse ritueel.

Maar elk jaar ben ik net zo verrast en dankbaar voor al het moois dat ik te beleven krijg! 2018 eindigde een beetje anders dan verwacht.

Het jaar begon midden op een reis zonder een retourticket. Sri Lanka was maandenlang mijn thuis, voordat ik verder ging met het verkennen van de droombestemming, de bergen van de Malediven en Kirgizië. De zomervakantie in Noorwegen zou eigenlijk maar tijdelijk zijn, maar ik zou mijn leven in een onverwachte richting willen sturen. Ik heb mijn vriendin met kinderen en heb uiteindelijk een appartement in Oslo gekocht! En plotseling sta ik hier met verfkaas in mijn hand en ben ik part-time een stiefmoeder geweest! Praten over levensverandering in een jaar!

Ik gaf mijn leven de volledige vrijheid om in actie te komen en hier ben ik uiteindelijk terechtgekomen. Haha! Yep.

Hoewel ik weer in Noorwegen ben beland, heb ik in de herfst nog veel gereisd. Zowel naar Georgië, Italië, San Marino, Marokko, Oostenrijk, Denemarken en Zweden, plus ik ben hier veel prachtige bergwandelingen gemaakt in Noorwegen. Bovendien heb ik nog nooit zoveel tijd doorgebracht in een hangmat als in 2018 — Het moet positief zijn voor een hangmatblogger (hamaca = hangmat in het Spaans).

DIT IS HET REISJAAR 2018

2018 begon in het strand van Sri Lanka met Lion-bier en vuurwerk. Ik had al twee maanden voor onbepaalde tijd gereisd, en het zou 2,5 maanden op het tropische eiland blijken te zijn voordat ik verder ging. Mijn basis in Sri Lanka lag in het strandstadje, Hikkaduwa, waar ik werkte met webdesign en fotografie voor Merete Lund als chauffeur Norlanka reist en Bij Ease Beach Hotel.

Anders kreeg ik ook de moeder om te bezoeken, en samen met de huurder, Mathilde, trainden we door de hooglanden en bezochten we telekskaps en tempels in Kandy, Nuwara Eliya en Ella. We hadden een fantastische safari in het Yala National Park, waar we zowel luipaarden, beren als veel andere dieren zagen. Verder maakte ik deel uit van het favoriete café, Salty Swamis, en maakte ik wat kortere reizen naar Colombo, Galle en de strandsteden aan de zuidkust.

Hoogtepunten: Maaange uren in de hangmat in de achtertuin, vakantie bij de moeder

Dat ik een maand op de Malediven verbleef klonk nog steeds meer als een droom dan als een realiteit, maar dat deed ik vanaf half maart. Twee weken lang kwamen Kristoffer en ik erbij Zuid Ari-atol, en snorkelden met zowel walvishaai als duivelse ritjes, woonden op een luxe resort, bezochten een onbewoond eiland en verkenden drie lokale eilanden. De laatste keer dat ik in Maafushi verbleef, waar ik de Noor, Renee, leerde kennen die rende Eco Dive Club. Samen doken we veel, ruimden we plastic in de lagune en plantten we koralen, en ik maakte verschillende video's voor haar duikcentrum.

Helaas ging Renee weg kort nadat ik daar was. Ik wil altijd herinneren aan haar felle toewijding aan het zeeleven, en haar harde werk om zich van de Maldiven te ontdoen. Ze was een echte liefhebber !! Rust in vrede, Renee!

oplichten: ALLES!

Kirgizië was een land, noch mijn Franse vriend, Manon, noch ik wist veel over toen we vluchten naar Bishkek boekten. Maar aangezien we allebei genoten van grote bergen en bestemmingen net buiten de gebaande paden, leek het land in het midden van de plek!

Na een paar dagen in Bishkek gingen we een week rond het Issyk-Kul meer met een lokale minibus. We bezochten het nu rustige strandstadje Tamchy, verkenden de Karakol-containermarkt, reden op het Tien Shan-gebergte en bezochten de rode bergen van de Skazka-vallei. De volgende week huurden we een auto en reden we de 660 kilometer lange reis naar Osh en weer terug. De rit deed ons echt zien hoe divers en natuurlijk mooi Kirgizië is met blauwe meren, glooiende groene heuvels, walnotenbossen en bergen van 6-7000 meter boven de zeespiegel. De laatste paar dagen bracht ik door in Almaty in Kazachstan voordat ik naar Noorwegen vloog.

Hoogtepunten: Paardrijden in de Tien Shan-bergen en avondatmosfeer aan het Toktogul-meer

Oh, zoals ik mezelf deze zomer heb gekost! De zomer van 2018 moet de beste zijn in mijn hele leven! Het begon met een weekend verder familiehuisje in het Hof met baden en rotures op het rustige boswater. Toen gingen Kristoffer en ik weg Aust-Agder om het leven uit te proberen boomtoppen op stijlvolle Treetop Fiddan. Daarnaast hebben we een exclusieve ontmoeting gehad met Gaute die het onderwaterrestaurant Under bouwt, geraft in Mandalselva en Lindesnes bezocht.

Verder waren er enkele bruiloften en sommige boerderijvakanties in Hof, en een spontane reis naar Jotunheimen. Daar kampeerden we in tenten op verschillende fantastische plaatsen en beklommen Kyrkja en Galdhøpiggen.

De verplichte vakantie op Tromøya met het gezin kon ik niet anders zijn. Deze keer waren er twee volledige weken op een gehuurd hutje dat precies in de oceaantus lag. Terwijl ik daar was, vierden de moeder en ik het 30+ jarig jubileum met de familie, waren op een boottocht naar Arendal en verkenden verschillende van de zuidelijke dorpen; Grimstad, Lillesand, Tvedestrand, Kristiansand, Lyngør en Risør.

Verschillende prachtige buitenervaringen die ik aan het einde van de zomer had, waren om in een hangmat in een rustige stroom in mijn huis te slapen en een verrassingsreis te maken naar Loen in verjaardagscadeau. Kristoffer en ik gingen en klommen via het ferrata-parcours de 1000 hoogtemeters naar de top van Loen Skylift. 5 uur het opgepikt — en slechts 5 minuten naar beneden met de indrukwekkende nieuwe gondel.

Gotland is een eiland waar ik nog niet zoveel belangstelling voor heb gehad, maar toen VisitSweden me vroeg om op tournee te gaan, besefte ik al snel dat dit een bestemming was die ik niet hoefde te missen! Niet alleen was er een ongelooflijk uitgebreid middeleeuws festival in Visby toen wij er waren, maar ik heb ook genoten van wandelen in de idyllische straatjes en het ontdekken van oude middeleeuwse kerken. Daarnaast was er een autorit naar zowel Blå Lagunen, Närsholmen Nature Reserve, Furillen, Körsbärsgården, met accommodatie in speciale woningen zoals de Surflogiet, Gula Hönan en Hallfreda Hotell. Praten over een rijke tour!

Hoogtepunten: Het middeleeuwse festival in Visby, accommodatie op Surflogiet en lunch in Furillen

Aarhus was een stad die ik niet had bezocht sinds ik een kind was, en na alle veranderingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, voelde het alsof ik naar een volledig onbekende stad kwam. Samen met een aantal andere bloggers werd ik door zowel inspirerende kunstcentra, woonwijken met levendige architectuur en smaakvolle eetgelegenheden in Aarhus geleid.

Verder gingen we richting Himmelbjerget en waren we allemaal verbaasd dat de heuvel eigenlijk niet de hoogste berg van Denemarken is. Maar de natuur rondom en het restaurant in Hotel Julsø was sowieso de reis waard. De laatste dag was grijs en nat, maar toch hebben we in Viborg drie smakelijke ervaringen opgedaan: kardemom draaien Sister Cake, lunch op De grotten van Brewer Bauer en bier proeven Viborg Bryghus.

Hoogtepunten: ARoS kunstmuseum en achterkant van Søster Lagkage

Dit najaar moest ik drie pieken beklimmen waar ik al lang naar toe wilde:

Gaustatoppen (1883 masl) — Het meisje en ik besloten om omhoog te gaan vanaf de noordelijke rug, wat een veel hardere rit was dan het gebruikelijke parcours. Maar het uitzicht was ongelooflijk goed, en we hebben niemand anders op de weg geraakt!

Styggmann in Skrim (872 meter boven zeeniveau) — Er waren zowel vreugdevuren, tentkamperen en pannenkoeken roosteren op de bergtocht in Skrim eind september in het najaar.

Bletoppen (1342 m) — Modern en ik wierp een blik op de herfstkleuren toen we begin oktober naar Bletoppen gingen. Ik heb nog nooit vergelijkbare rode en oranje kleuren gezien!

Georgië is een land waar ik veel over gehoord heb en toen ik in oktober wist dat de reisvader weer verscheen, nodigde ik mijn foetus uit. We verkenden Tbilisi een paar dagen voordat we wandelden met een aanhangwagenchauffeur naar het prachtige berggebied, Kazbegi. Vandaar wij liepen naar een prachtige kerk en genoten van het uitzicht van de Caucasus Mountains. In Gori, de geboorteplaats van Stalin, stopten we bij een oud grotdorp en het Stalin Museum, voordat we aan de minibus naar Tbilisi gingen zitten.

highlights: Boen in traditioneel bad en trek aan met aanhangwagenbestuurder

November is geen maand waarin mensen denken aan reizen op een roadtrip in Italië, maar Kristoffer en ik besloten dit te doen toen we zagen hoeveel goedkoper het was dan in het seizoen. In onze rare Lancia reden we vanuit Rome, door Umbrië, naar de overnachting in San Marino en vandaar naar Venetië. Ik was super enthousiast over hoe Venetië zou zijn, en gelukkig werd aan de verwachtingen voldaan, plus de toeristische druk was laag.

Verder aten we te veel lekker eten in de voedselsteden, Modena en Parma, en uiteindelijk bezochten we vier van de steden langs de Cinque Terre. Helaas waren de paden tussen de steden niet open, maar het was sowieso een goede ervaring.

Hoogtepunten: Proef 60 jaar oude balsamico, veel verse pasta en Venetië

Voor de derde keer een bezoek aan Marokko was een plezier, vooral omdat ik een leuke fotocursus meebracht van Solborg Folkehøgskole. Ik heb de reis zo opgezet dat we allebei een paar dagen in Essaouira en Marrakech hebben gewoond en daarna een nacht hebben doorgebracht in het luxe kamp in de steenwoestijn en een dagtocht naar drie verschillende dorpen in het Atlasgebergte. Reisgids en fotoleerleraar zijn was zowel uitdagend als spannend. Ik leerde niet alleen in sluitertijd en straatfotografie, maar ook in de kunst van het afdingen en het gebruik van crochet-down-do.

oplichten: Zie de betrokkenheid van de studenten wanneer ze knipperen

Tijdens het eerste adventweekend nodigde VisitSweden twee blogcollega's en mij uit voor een kersttrip naar West-Zweden. Het waren niet alleen twee smakelijke Zweedse kersttafels, maar ook accommodatie in het mooie kasteel van Bjertorp, het bakken van lussekatter, een bezoek aan een kerst-geklede Liseberg en winkelen op verschillende van de vele kerstmarkten in Göteborg. Kan gerust zeggen dat de kerstgeest al dit weekend beveiligd was!

oplichten: kasteelbezoek

Midden december rondde ik dit jaar het reisseizoen af ​​samen met een stel Noorse en Deense reische schrijvers tijdens een persreis naar de Alpen — meer specifiek Ischgl! Voor mij die nog nooit buiten Noorwegen had geskied, werd dit een bijzonder gedenkwaardige ervaring! De ronde was perfect na vier dagen sneeuwval, en de laatste dag werden we de hele dag in de glorieuze zon gegoten! Zonder extreem stijve dijspieren zou ik waarschijnlijk de reis naar huis hebben gestopt en nog een paar dagen zijn geweest!

highlights: Smokkelpad naar Zwitserland en 11-gangen proeverijmenu op voetpaden

Heel erg bedankt voor de follow-up in 2018!

Bedankt voor alle opmerkingen, likes, vragen, snaps en glimlachen! Ik waardeer het enorm dat je als lezer bent en hoop dat je nog jarenlang met mij mee kunt doen in nieuwe haken van de wereld!

De eerste bestemming in 2019 is Israël in een paar weken. Ik heb me ook aangemeld voor een uitdagend programma waar ik heel enthousiast over ben, maar waarover ik later in de lente meer zal vertellen.

Vergeet niet om te kijken Instagram, Facebook, nieuwsbrieven (registreer rechts) en Snapchat (@hamacareise) voor regelmatige updates!

Goed nieuw reisjaar!

Hier vindt u een samenvatting van voorgaande jaren: