Fotoapparatuur van camera naar statief

Tijdens het reizen zie ik vaak adembenemende fotomomenten. Een luiaard hoog in de boom verborgen in het regenwoud van Costa Rica of Peru, olifanten in de Okavango Delta in Botswana, prachtige panorama's in de Alpen, geweldige architectuur tijdens stedentrips of het droomstrand in Sri Lanka. In het verleden was het altijd een groot probleem om alles vast te houden zoals mijn ogen het zien.

Dieren bewegen erg snel of zijn vaak ver weg. Helikopters of bushvliegtuigen zijn erg rusteloos en scherpe opnames zijn erg zwaar. Zonsopgangen of zonsondergangen zijn vaak kaasachtig en wandelen in nevelwouden is niet alleen nat en glad, maar het nemen van foto's vindt vaak plaats onder moeilijke lichtomstandigheden.

Het vinden van de juiste camera met de juiste lenzen voor reizen is net zo ingewikkeld. Ik heb mijn vereisten voor reizen hier al vastgelegd: welke digitale camera voor reizen? Mijn tips en koopadvies.

Omdat mij vaak om mijn camera's en accessoires wordt gevraagd (lenzen, statief, filters, cameratassen, …), heb ik eindelijk de moeite genomen om alles gedetailleerd op te sommen. Natuurlijk moet alles zo licht en compact mogelijk zijn. Robuust en beveiligd tegen opspattend water, voldoen aan de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappijen en voldoen ook aan bepaalde reisbestemmingen. Omdat je niet overal z.b. Introduceer drones.

Heel veel, wat zich de afgelopen jaren heeft verzameld. Ik heb niet altijd alle lenzen en camera's bij me. Het hangt altijd af van wat voor soort reis in orde is: wandelingen met lichte bagage, stedentrips en veel architecturale shots of safari's om dieren in het wild te observeren?

Klik door de inhoudsopgave om naar de sectie te gaan die u interesseert.

Aangezien alle auteurs op de blog "co-auteur" ondertussen Sony-camera's gebruiken, hebben we de onze hier beste en favoriete lenzen voor Sony-camera's gecompileerd.

Reiscamera's met reisapparatuur

Kortom, de huidige fotoapparatuur. Bestaande uit:

 • Sony Alpha 7 R iii
 • Sony Alpha 6400 (voor filmen en back-up)
 • Osmo Action (alternatief GoPro 8)
 • DJI Mavic Pro 2 (Zoom)
 • DJI Osmo Pocket
 • Apple iPhone XS max

By the way: Hier vind je Tips voor het vinden van de juiste camera voor uw vakantie, Welke soorten camera's zijn er, is uw smartphone voldoende of wilt u een professionele camera? Lees hier verder,

Naar de top

Voor professionals: Sony Alpha 7R iii – spiegelloze digitale camera

Sinds ongeveer een jaar heb ik mijn Sony Alpha 7 ii vervangen door de Sony Alpha 7 R iii. De camera is een van de beste op de markt.

Een groot voordeel van alle Sony Alpha-camera's: ik kan ze tijdens het reizen opladen met een batterij of sigarettenaansteker in de auto. Voor de Botswana-reis was deze functie (sorry Canon, je hebt echt iets verspild) van essentieel belang, omdat we vier weken op reis waren met auto en daktent en er onvoldoende stroom was.

Aanvankelijk had ik de Sony Alpha 6000 * – momenteel de best verkochte camera ter wereld – geobsedeerd. Het is genoeg voor mij en mijn vaardigheden volledig. Ik heb echter enkele functies gemist die ik alleen lastig in het menu kon noemen. Gelukkig was ik op reis met een professionele fotograaf (Bernd Ritschel) die me hielp en me advies gaf voor de juiste camera aan het einde van de reis. Bedankt Bernd voor je geduld en advies!

Goedkopere en nog compactere alternatieven voor de Sony Alpha 7ii zijn de Sony Alpha 6000 of het nieuwere model Sony Alpha 6500 *. Misschien is de gloednieuwe Sony Alpha 6400 iets voor jou? Ze is vermoedelijk de snelste camera op de markt. Een groot voordeel voor dieren- en sportfotografie.

Naar de top

Lenzen voor de Sony Alpha 7R III

Aangezien de Sony Alpha 7 R III een full-format camera is en de lenzen van zeer hoge kwaliteit zijn, zijn deze helaas ook vrij duur. Daar zijn ze allemaal heel robuust voor. Ik weet waar ik het over heb, als blogger wordt de camera vaak blootgesteld aan moeilijke omstandigheden of valt de ene of de andere keer neer. Elke fotograaf schudde zijn hoofd om te zien hoe we (soms) onze camera behandelen.

Goede lenzen zijn belangrijker dan de camera.

Ik ben constant op zoek naar helderdere lenzen en denk erover om meer vaste brandpuntsafstanden te kopen. Op reis gebruik ik dit echter minder vaak, omdat bij het verwisselen van de lenzen in spiegelloze camera's heel snel stof, zand en vuil op de sensor komt. De foto's achteraf bewerken is niet leuk. Voor video's kan ik helemaal geen stofdeeltjes verwijderen. In Botswana een horror en een van de redenen waarom ik sommige foto's niet heb bewerkt en online heb gezet.

Op recente reizen merkte ik dat ik mijn groothoeklens als een "altijd aan" -lens gebruikte:

Groothoekzoomlens Sony 16-35 mm; F2,8 van Sony

Ik ben dol op deze lens en het uiterlijk van de foto's die ik ermee maak. Steeds vaker gebruik ik daarom deze lens en schakel ik amper over naar de andere.

U kunt meer technische informatie en beoordelingen rechtstreeks van Amazon lezen:

Lees meer

De goedkopere variant is van Zeiss en heeft F4. Ik heb deze lens al lang eerder gebruikt voor eZeit en ik pas onlangs de zeer dure maar ook zeer heldere G-Master lens van Sony aan om te kopen.

Lees meer

Kitlens van Sony 28-70 mm; F2.5-5.6

De kitlens heeft een brandpuntsafstand van 28-70 mm * en wordt standaard meegeleverd bij de aanschaf van de Sony Alpha 7ii. De lens is volledig voldoende. Desalniettemin zal ik op mijn volgende reis de (zeer) dure 24-70 mm; F2.8 Test G Master *. Het is helderder en helpt me hopelijk in veel situaties om scherpe foto's te maken zonder een statief.

Lees meer

Zoomlens van Sony 70-300 mm; F4.5-5.6 G Meester

Deze lens is ideaal als ik op safari ga naar Afrika of dieren in Peru, Colombia of Sri Lanka wil observeren. Desondanks liet ik het thuis voor Peru, omdat ik slechts drie dagen in de Amazone van vier weken heb doorgebracht. Natuurlijk zou het soms geweldig zijn om op afstand scènes op straat te kunnen maken. Maar eerlijk gezegd ben ik geen fan van het vastleggen van mensen die niet weten dat ze worden gefotografeerd.

Lees meer

Vaste brandpuntsafstand voor de Sony Alpha 35 mm; F2.8 van Zeiss

Als de enige vaste brandpuntsafstand heb ik momenteel de 35 mm met F2.8. Het is erg klein en compact, maar erg helder. De "betere" variant zou zelfs F1.4 hebben, maar scoort niet echt beter in tests en weegt evenveel als de resterende lenzen. Ichb ben blij, zelfs als het zelden wordt gebruikt tijdens het reizen (maar het is ruimtebesparend en daarom altijd in de foto-rugzak).

Lens op Amazon *
                                            
                                            Naar de top

Filter voor de lenzen

Degenen die meer geïnteresseerd zijn in fotografie, realiseren zich al snel dat ze in sommige situaties niet zonder filters kunnen. Sommige fotografen gebruiken z.b. Helemaal geen filters, heel zelden om eerlijk te zijn. Maar ik probeer steeds vaker filters te gebruiken, zodat ik meer details op de foto's kan tonen.

Mijn leeftijd UV-filter niet alleen redde me een lens toen de camera crashte. Momenteel gebruik ik geen UV-filter.

Grijs filter (ook wel ND-filter genoemd)

Graufilter gebruikt om het invallende licht te verminderen. Hiermee kunt u de belichtingstijd verlengen, b.v. Water vervaagt of mensen verdwijnen.

polarisator

de Polarisatiefilter (PolfIlter) verwijdert ongewenste reflecties op water en glas of verbetert het contrast van gras bij het nemen van landschappen. Lees meer over polarisatoren op Wikipedia.

Ik bezit een polarisator van Hoya.

Bekijk polarisator op Amazon *

Filterhouder

Een ingenieus accessoire voor het transport van filters is een Filtercontainer stapel * (dus de exacte naam). Hiermee kunt u alle filters met dezelfde diameter op elkaar schroeven. Op en neer duw je de deksels van de container erop en de filters zijn klaar verpakt. Zorg er echter voor dat de container overeenkomt met de diameter van de lens of het filter.

Bekijk filtercontainer bij Amazon *

Foto-accessoires Sony Alpha 6000

Naar de top

GoPro HERO 7 actiecamera

Ik kocht de GoPro HERO 7 om foto's en video's op te kunnen nemen tijdens het snowboarden, snorkelen of duiken. Op roadtrips is het leuk om de camera op de auto te plaatsen. Sinds de GoPro 5 heb ik niet noodzakelijk een hoesje nodig, omdat de camera waterdicht is.

Perfect voor snorkelen, in werkelijkheid werkt het touchscreen alleen echt goed sinds de GoPro 7. Ik heb een echte haat-liefdeverhouding met mijn GoPro. Zonder het is niet synoniem met haar, maar ik ruzie altijd met problemen.

Bekijk bij Amazon *

Foto-accessoires GoPro-apparatuur

Naar de top

GoPro-fotoaccessoires

Het opsommen van alle apparatuur voor de GoPro heeft echt een tijdje geduurd. Ik heb nooit gemerkt wat zich ophoopt op GoPro-accessoires. Maar: alles is belangrijk voor snowboarden, surfen, mountainbiken, roadtrips, wandelen en wat ik verder nog doe in mijn vrije tijd.

 • Geheugenkaarten voor GoPro: 2 x 32 GB Lexar High Speed ​​Micro SDHC inclusief USB-stick als adapter voor de computer (koop hier)
 • Zelfklevende bevestigingen voor auto, helm of snowboard (koop hier)
 • GoPro-lader voor 2 batterijen (koop hier)
 • Anti-condens inzetstukken van GoPro. Absoluut belangrijk in de winter en tijdens het snorkelen, zodat de camera niet beslaat binnenin (zie hier)
 • GoPro zuignap voor de auto of autoruiten. Houdt bomvrij als u vóór de montage vuil van het oppervlak verwijdert (koop hier)
 • GoPro-houder voor het water dat drijft en niet zinkt (nu bekijken)
 • GoPro Harnas Borstmontage. Voor mountainbiken, snowboarden of wandelen kan de borstband erg handig zijn (zie hier)
 • GoPro rod mount voor montage op een mountainbike, op de bumpers van een Allroad-auto (bijv. Landcruiser op safari). Bekijk hier.
 • GoPro Surf Hero Mount Cams. Voor surfen of snowboarden raad ik af om de normale mounts te gebruiken, maar de speciale Surf Hero Mounts. Deze zitten dieper. De "normale" beugels hebben geen dubbele vergrendeling. In het geval van een crash is de GoPro verloren in andere mounts, hier is deze dubbel bevestigd en de kans dat GoPro dan nog steeds aan de surfplank hangt, is toegenomen. Alles is meerdere keren meegemaakt met de verkeerde mount (nu bekijken)
 • GoPro Backdoor (Floaty). Vooral tijdens het snorkelen of surfen raad ik je aan om altijd de Floaty-achterdeur op de GoPro te monteren, omdat de GoPro niet naar beneden gaat. Bekijk hier
 • Case voor GoPro en accessoires, dus er gaat niets verloren. Bekijk hier

Naar de top

360 graden camera GoPro Fusion

Pas sinds 2018 heb ik de GoPro Fusion waarmee we herhaaldelijk foto's en video's maken voor 360 graden inbedding op Instagram of mijn reisblog.

Camera kost 610 € (Bekijk hier).

Naar de top

Smartphones als een reiscamera

Ik was bijna een camera vergeten: de smartphone. Momenteel bezit ik een iPhone X, die vanwege mijn vele reizen voortdurend klaagt dat het geheugen vol is. Desalniettemin ben ik tevreden als er geen camera bij de hand is en wil ik een foto maken.

Naar de top

Foto-accessoires in het algemeen

Onder de algemene foto-accessoires vermeld ik dingen zoals geheugenkaarten die ik voor verschillende van mijn camera's gebruik.

Technische accessoires tijdens het reizen

Accessoires voor reizen met fotografische apparatuur

Harde schijven en gegevensback-up voor reizen

 • (1) Western Digital My Passport Wireless Pro Draadloze externe harde schijf, 3 TB, WIFI met kaartlezer en USB Powerbank. Zie meer details.
 • (2) Transcend StoreJet M3 Anti-Shock 1 TB externe harde schijf. Zie meer details.
 • Neopreen schokbestendig hoesje voor harde schijf. In een val wordt de plaat vastgezet. Zie meer details.
 • USB-hub voor vier extra USB-poorten, omdat mijn MacbookAir slechts twee poorten heeft. Zie meer details.
 • Macbook Air 11 "met veel RAM.
 • Laadkabel voor Macbook Air 11 ". Let op dat u tijdens het reizen de stekker vervangt en dat de kleine stekker erop zit. Anders krijgt u de kabel zonder adapter!
 • Crumpler neopreen hoes voor Macbook Air Houdt vocht en vele druppels water tegen. Zie details.
 • SD-kaartlezer voor Macbook Air Mijn Macbook Air heeft geen ingebouwde kaartlezer. Daarom moest ik een aparte kopen. Dit van Trancend is geweldig en kost slechts 7 euro (bekijk hier).

Fotoaccessoires Geheugenkaartengeheugenkaarten

Op reis heb ik liever meer dan te weinig geheugenkaarten. Geheugenkaarten breken zelden, maar als je anderen moet verwijderen, is het dom. Tijdens het reizen is het niet altijd eenvoudig (afhankelijk van de bestemming) om snel naar een nieuwe en goedkope geheugenkaart te gaan. Het feit dat ik altijd meer in RAW-formaat en film opneem, heb meer geheugen nodig dan anderen die alleen in JPEG-formaat fotograferen

Foto-accessoires Geheugenkaarten BeschermdoosGeheugenkaart beschermbox

Voor stedentrips gebruik ik de meest extreme compacte behuizing voor vier geheugenkaarten. Het is het formaat van een creditcard (horloge). Op langer en vooral Reizen met extreem klimaat (vochtig, koud, …) Ik gebruik de waterdichte geheugenbox die zeer robuust is (juiste foto, zie details)

Foto-accessoires Externe batterij PowerbankExterne batterij power bank

Van Anker zijn er naar mijn mening de beste externe batterijen voor het opladen van smartphones, GoPro-batterijen of Sony-camerabatterijen. Vooral op roadtrips in Afrika of Tadzjikistan, waar ik meerdere dagen zonder elektriciteit moet leven, is een powerbank onmisbaar. In combinatie met autolader met twee USB-poorten (horlogelader).

Koop hier een externe batterij

Microvezeldoek voor lenzenMicrovezeldoekjes voor lenzen

Maak niet (zoals ik in eerste instantie) de fout om uw lenzen schoon te maken met normale brillendoekjes van de discounter. Gebruik alleen microvezeldoekjes om het oppervlak van uw lenzen niet te vernietigen.

Om te beginnen raad ik je aan om deze reinigingsset met 5 microvezeldoekjes, reinigingspen, lensborstel, luchtblazer en bovendien 50 lensreinigingsdoekjes te kopen. Momenteel kost slechts 13,99 bij Amazon.

Camera-accessoires Cameradoek om in te pakkenBeschermende doek "X-Wrap beschermhoes "voor camera's of lenzen

Ben jij ook iemand die graag de camera zonder hoes in de tas of rugzak gooit als het snel moet? Dan heb ik de oplossing voor u: de beschermhoes.

U kunt de camera dus 'inpakken' en met klittenband inpakken. Houdt zeer goed vast en zelfs zonder een speciaal hoesje of beschermende tas voor de camera is deze veilig ingepakt. Kijk bij Amazon.

Fototoebehoren lenzen van neopreen beschermhoes

Neopreen zak voor bescherming van lenzen

Een ander camera-accessoire dat me al meerdere keren heeft "gered" is de neopreen hoes voor lenzen. Ik kocht deze set bestaande uit vier koffers in verschillende maten.

Hoe snel komt het voor dat een drankje opraakt, je komt in een hevige regen zonder de regen van de rugzak om het te hebben … Ik spreek uit mijn eigen ervaring. In Costa Rica liep z.b. Tijdens een nachtelijk bezoek aan het regenwoud, al het water van de stromende regen langs de regenhoes, niet alleen in mijn broek, maar ook rechtstreeks naar de bodem van de rugzak, die niet volledig was ingepakt. Domheid, maar dankzij de neopreen kap was de lens binnenin droog gebleven. (Koop bij Amazon voor 11,99 euro)

Fotografische apparatuur silicagelSilicagel zakje tegen vocht

Deze kleine tassen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het silicaat absorbeert vocht uit de lucht en houdt uw camera, lenzen en batterijen droog.

Vooral in landen met een hoge luchtvochtigheid zoals Costa Rica tijdens het regenseizoen, Cuba of Zuidoost-Azië en reizen naar koude regio's om te skiën, is het belangrijk om deze kleine zakjes in de apparatuur te plaatsen om ze droog te houden. Kijk bij Amazon.

Polsriem van camera

Als ik niet aan het wandelen of klimmen ben, draag ik de camera graag in mijn hand. Daardoor heb ik de camera altijd bij de hand. De draagriem kost ongeveer 14 euro.

Camerariem Sun Sniper Strap De "Pro-II"

Als ik de camera niet bij de hand draag en tussen (vaak gladde) rotsen klim, is het veiliger om de camera te verwisselen. De riem is veel comfortabeler om te dragen dan standaard camerariemen die je om de nek / nek draagt. Afhankelijk van het cameragewicht kan de nek veel pijn doen.

Een ander voordeel van de Sun-Striper (Link) is dat de geïntegreerde schokdemper schokken absorbeert en de camera comfortabeler maakt. Slechts eenmaal is de camera gecrasht omdat de schroef is losgedraaid. Door een UV-filter te gebruiken om mijn lens te beschermen, werd alleen deze vernietigd. Sindsdien controleer ik regelmatig of de draad nog steeds strak genoeg zit.

Een ander voordeel van de Sun-Sniper-Strap Pro II is dat staal van binnen wordt verwerkt. In een (stads) reis kun je hiermee eenvoudig je camera ophangen zonder dat iemand terloops de camera kan "knippen". Het gebeurde met mijn vrienden in Barcelona toen ze over de Ramblas liepen.

Overigens is de lens naar beneden gericht zodat deze niet naar voren uitsteekt bij het lopen door een menigte, zoals bij normale camerariemen. Toast wordt dus vermeden, evenals krassen op de lens (of filter).

Koop camerariem op Amazon

Naar de top

Goede statieven voor reizen

Statief Rollei Compact Traveller Carbon met 360 ° panoramische kogelkop

Foto-accessoires reizen statief enigszins compactDit statief is speciaal ontworpen voor reizende fotografen. Het statief is stevig en zeer compact. De monopod kun je snel omzetten. Hij weegt slechts 980 g en heeft een verpakkingsgrootte van 33 cm. Een te dragen schouderriem is ook inbegrepen als spikes, wanneer de statieftijden steviger in de grond moeten worden geplaatst.

Ik heb echter de ervaring dat bij zware wind een zwaar statief voordelig is omdat het niet zo wiebelt. Tip: Karabijnhaak en dranhängen-rugzak of Kameratsche. Niet schudden en vasthouden. statief om naar Amazon te kijken.

Foto-accessoires Statief GorillaPodFlexibel statief Joby GorillaPod

Het voordeel van de Gorillapod in tegenstelling tot een normaal statief is dat je de camera vrijwel overal stabiel kunt bevestigen. Dit is speciaal ontworpen voor camera's tot 3 kg. Is ook beschikbaar in "small" voor GoPros of systeemcamera's.

Kijk bij Amazon.

Naar de top

Rugzak voor camera en fotoapparatuur

Fotorugzak van Peakdesign - waterdicht en met laptopvakIk bezit meerdere fotorugzakken, omdat ik verschillende eisen heb en daarom verschillende apparatuur op elke reis.

Om deze reden heb ik momenteel twee fotorugzakken. WANDRD en Peak Design.

Mijn huidige oplossing: Cameratas voor camera. Deze pak ik in mijn rugzak of handtas in handbagage.

Naar de top

Cameratas voor camera en fotografische apparatuur

Voor de kleine Sony Alpha kocht ik een cameratas (die er niet zo uitziet) van hellolulu. De Sony Alpha 6000 heeft ruimte erin met 1-2 lenzen en fotografische accessoires. Aangezien de tas er niet uitziet als een cameratas en ik de camera toch uit mijn handbagage "wilde verbannen", is dit de beste oplossing voor mij.

De tas is verkrijgbaar in drie kleuren. Ik heb voor zwart gekozen, omdat dit de minst duurzame kleur is voor mijn vele reizen.

De tas waarin je kunt Koop online shop van designstraps.de, Trouwens, je vindt hier veel meer foto-apparatuur in een geweldig ontwerp.

De tas is klein en handig. Kijk wat hier past:

Het achtercompartiment is officieel voor een iPad. Mijn Macbook Air 11 "past toch zonder hoes. Aan de voorkant is er een extra vak met rits, waar u batterijen, geheugenkaarten, schoonmaakdoekjes, etc. puur kunt inpakken. Aan de achterkant zit ook een rits met extra vak voor portemonnee of gids tijdens een stedentrip.

Dat past in de cameratas:

Binnenin kun je de tas opdelen als je hem nodig hebt. In het ene compartiment bevindt zich de camera met lens en zonneklep, aan de andere kant de andere lens, oplader en harde schijf. Daar bovenop zou het GorillaPod-statief passen. De tas is ook nog steeds erg goed. Ik zou zelfs meer items kunnen plaatsen:

Cameratoebehoren cameratasFoto accessoires camera tas camera reizen

Naar de top

Panasonic Lumix DMC-GM1 systeemcamera

Update 2017: ik heb deze camera al lang niet meer op reis gehad. Misschien is dit de volgende verkoop. Ik ben dol op een Sony RX100 zoals in het begin beschreven.

Ik heb deze camera gekocht omdat ik tijdens het reizen een kleine camera bij me wil hebben, die ik ook 's avonds mee kan nemen. Het moet in de tas passen en meer dan alleen 'snapshots' aannemen.

Inbegrepen in het pakket is de Panasonic Lumix DMC-GM1 met de standaard lens G Vario 12-32 mm; f3.5-5.6 (zie bundel hier). Ik heb dit bijna nooit eerder gebruikt, omdat ik de 20 mm pannenkoeklens Lumix G F1.7 met vaste brandpuntsafstand heb gekocht (zie lensdetails).

Foto-accessoires Reiscamera Panasonix Lumix

Naar de top

Foto-accessoires Panasonic Lumix DMC-GM1

Naar de top

Tips voor het bewerken van afbeeldingen en het beveiligen van de foto's

Ik bewaar alle afbeeldingen in de RAW-formaat, Het bestandsformaat is belangrijk omdat je na de reis het maximale uit de foto's kunt halen als ze in RAW-formaat worden opgeslagen. Het formaat slaat alle gegevens van de camerasensor op onbewerkte vorm en zonder Kwaliteitsverlies – in tegenstelling tot jpg.

De foto's zijn groter. De behoefte aan opslagruimte ook. Voor verdere verwerking gebruik ik Adobe Lightroom. Photoshop en test voor de Sony Alpha Capture One, In Lightroom en Photoshop kunt u vrij eenvoudig batchverwerking toepassen op de afbeeldingen. Bovendien kunt u lensfouten met een klik corrigeren.

Een tip voor afbeeldingen die vaak niet perfect horizontaal zijn uitgelijnd: In Lightroom kunt u de afbeelding snel en gemakkelijk corrigeren. De foto ziet er veel mooier uit zonder veel manipulatie. De nieuwste systeemcamera's en kleine compactcamera's hebben een geïntegreerd waterpas.


Welke camera gebruik je tijdens het reizen? Wat zijn de voordelen en tips voor fotografie-accessoires die u voor mij hebt? Laat hier een reactie achter!

Wilt u meer informatie van mij missen?

Volg mij Facebook. tjilpen. Pinterest en Instagram en ontvang regelmatig nieuws in de nieuwsbrief of per RSS Feed,

Transparantie: dit bericht heeft affiliatielinks. Dat betekent voor u: geen extra kosten. Maar: als je iets koopt via een link, krijg ik een kleine commissie. Dat verandert niets aan de prijzen, maar helpt me om deze site te runnen en de blog levend te houden!

Naar de top

Похожие записи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *