Een natuurlijk wonder van de Amazone: Dragon's Blood – Reizende slippers

Na de scherpe bocht naar rechts wordt het asfalt plots begraven onder een berg zand. De banden van onze bromfiets verliezen grip. We vallen saai naar rechts, de zwaartekracht volgend. De gloeiend hete uitlaat graast mijn onderbeen voor slechts een moment: genoeg om in het vlees van mijn onderbeen te branden.

Wij zijn gevestigd in de Peruviaanse Amazone, in Zuid-Amerika. Meer specifiek, in Iquitos City, de hoofdstad van de Maynas-provincie in de regio Loreto. Een metropool met 400.000 inwoners, omgeven door dichte jungle en met de auto onbereikbaar. Wie Iquitos wil ervaren, moet het vliegtuig nemen, of zoals we geduldig een driedaagse cruise op een containerschip accepteren.

Een zaak met consequenties

Ons ongeluk blijft niet onopgemerkt. Getuigen van onze kleine tegenspoed rennen uit hun huizen, boordevol motorolie, zeep en water. Opgelucht liet ik het koelwater over de wond op mijn onderbeen lopen. Na een dankbaar: "Gracias!" Laten we op de bromfiets slingeren en afblazen. De volgende stop is een apotheek in het stadscentrum. Aandachtige tientallen paar ogen kijken naar mijn pijnlijke gezicht en heffen mijn gewonde been op in de lucht om te worden geaccepteerd als een noodgeval. Het werkt. De apotheker steekt een geleiachtige pleister op de wond en drukt me een pak pijnstillers in mijn bezwete hand. Opgelucht verlaat ik de apotheek.

Gedreven door pijn

Ontevreden en rusteloos lig ik op mijn bed in ons kleine hotel. De pijnstillers hebben een beperkt effect en het vooruitzicht om de komende weken in deze kleine kamer door te brengen, terwijl het leven buiten me woedt, drukt me. Het gips is vervelend: ik scheur het af. Verdwaald van de pijn sluip ik door de gangen van het hotel. Het rauwe, etterende vlees van mijn onderbeen maakt de hoteleigenaar bang, die op mij afstevent. Als een mystieke openbaring fluistert ze de woorden: "Sangre de Grado!" In het Spaans gebaart ze de weg naar Belen. Er is een sjamanenmarkt waar ik de Sangre de Grado zou moeten kopen. Dit is een remedie van de Amazone, een echte wondermiddel, voor zover ik het gesprek kan volgen.

Van de hars tot de huid

De volgende ochtend staar ik in de dode ogen van een opgezette slang. Ik vond de sjamanenmarkt. Omgeven door luipaardvellen, krokodilschedels, apenkoppen, liefdesdranken en talloze medicinale kruiden, zoek ik naar het drakenbloed – de Sangre de Grado. Gebotteld in oude plastic flessen, ik ontdek het op de stand van een vrouw in een roze T-shirt. Tot mijn verbazing laat ze me zien hoe het bloedachtige sap door wrijving verandert in een witte pasta, die ik direct op mijn open wond moet smeren.

Terug in het hotel word ik enthousiast over het werk. Ik druppel een deel van de vloeistof op mijn hand en wrijf met de vingers van mijn andere hand tot het wonder gebeurt: de pasta is klaar. Ik breng het uitgebreid aan op de wond. Daar transformeert ze in een soort tweede huid die werkt als een schild. Zelfs mijn pijnen vervagen. Mijn nieuwsgierigheid en mijn optimisme zijn gewekt. Terwijl ik in mijn hotelkamer logeer, druk ik gretig op de toetsen van mijn laptop.

Sangre de Grado: zo werkt het

Sangre de Grado, ik leer, is een traditionele remedie voor junglebewoners. Het wordt gewonnen uit de hars van de boom Kroton-Lechleri. Na een gerichte slag met de machete, ontsnapt de bloedachtige hars en wordt geoogst. In Peru wordt het bijvoorbeeld gebruikt bij gastro-intestinale problemen, wonden en bloedingen, infecties en huiduitslag. Deze mysterieus klinkende remedie heeft ook de wetenschappers opgeroepen om de ingrediënten en de werkingswijze nader te onderzoeken, dichterbij. Bevindingen uit de onderzoeken tonen aan dat de onbehandelde hars wondcontracties stimuleert, helpt bij de vorming van collageen en laat de huid sneller regenereren. Afhankelijk van de bron versnelt het wondgenezing vier tot zelfs twintig keer!

Dr. John Wallace van de University of Calgary Medical School doet onderzoek naar de Sangre de Grado in termen van remmende pijn en ontsteking: "Sangre de Grado voorkomt niet alleen het gevoel van pijn. Het blokkeert ook de weefselreactie op een chemische stof die vrijkomt bij de zenuwen en die de ontsteking bevordert. Er is momenteel geen andere stof waarvan we weten dat deze dezelfde effecten zou hebben. "

Een ander soort avontuur

Opgewonden kijk ik naar mijn onderbeen. Een echt wondermiddel, het bloed van deze draak. Ik ben kalm. Het genezingsproces wordt mijn eigen kleine avontuur. Terwijl mijn vriend de stad verkent en wordt achtervolgd op de sjamanenmarkt (hij wordt betrapt op het maken van foto's en een man gewapend met een bijl laat hem de plaatselijke gebruiken zien), zit ik vol verwachting in bed en kijk. Telkens opnieuw smeer ik de pasta op de gescheurde gebieden in, bescherm ze tegen ziektekiemen en andere ongeladen microben.

Na tien dagen is het eindelijk tijd. De reis kan doorgaan. Mijn been is genoeg genezen om nieuwe gevaren te trotseren. Vol energie en avontuurlijkheid spring ik aan boord van het containerschip.

Похожие записи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *