Kasteel, fort, mooi dorp – 3 insidertips in het departement Moezel

Moezel is een Frans departement en behoort tot Lotharingen. Kent u Lotharingen als reisregio? Als je Metz en het museum voor moderne kunst Centre-Pompidou, de barokke stad Nancy met het elegante Place Stanislas en Verdun, gedenkteken van de Eerste Wereldoorlog, al kent, bezoek dan deze insidertips. In het hart van Europa, op slechts enkele kilometers van Schengen, ligt een van de mooiste dorpen van Frankrijk, een kasteel en een indrukwekkend fort. Ik vertel je er nu meer over.

[Hinweis: Dieser Beitrag enthält unbezahlte Werbung.]

Kasteel van Malbrouck – Kasteel van Malbrouck

Ik kruip achter het stuur, rijd met de auto over de landweg, steek de grens over. Boomgaarden, glooiende heuvels, boerderijen.

Van Duitsland tot Frankrijk is het slechts een steenworp afstand van het Saarland. Ik zou ook naar Kasteel Malbrouck kunnen lopen. 20 kilometer in iets minder dan 4,5 uur. Echter niet op een wandelpad. Misschien komt hij nog.

Na een half uur draai ik een bocht om. Het kasteel troont op een heuvel. Door het dorp Manderen-Ritzing, dan de Rue du Château omhoog de Meinsbeg heuvel op.

Vier torens, drie vierkante en één ronde, worden geflankeerd door hoge muren. Puntdaken met leien. De zware poort van ijzeren tralies is tot mijn spijt gesloten. Pandemie.

In het volledig gerestaureerde 15e-eeuwse monument worden tentoonstellingen en festivals gehouden. Rondleidingen geven inzicht in 600 jaar geschiedenis.

Versta je geen Frans, maar heb je wel wat vrije tijd?

Dan kun je interessante feiten over het kasteel leren met een online vertaler: chateau-malbrouck.com

Fort van Sierck-les-Bains

Ik vervolg mijn weg door het Manderendal naar de Moezel. Terwijl ik het riviergedeelte tussen Koblenz en Perl nu als mijn broekzak ken, is het Franse riviergedeelte nieuw terrein.

  • 52 kleine & grote escapades Moezel, Saar en Hunsrück

Ik ben des te meer verbaasd als ik de machtige vesting uit de 11e eeuw zie. Op een enorme rots lijkt het te versmelten met het landschap en het dorp. Pas als ik door de steile straatjes de “Buergstroos” oploop, word ik me bewust van de omvang van het imposante gebouw.

Enorme torens met schietgaten, wallen, bastions en kazematten. Binnenkomen – onmogelijk, toch?

de Kasteel van de hertogen van Lotharingen is een van de meest imposante forten in Oost-Frankrijk. Informatieborden langs de rondleiding door de stad geven interessante informatie. Op een plaquette staat dat het de favoriete verblijfplaats van de hertogen was. Bij hun afwezigheid beheerde de familie von Sierck het fort.

Ik verneem ook dat monniken van Recollet in 1633 een klooster met een middelbare school stichtten. Verdreven door de Franse Revolutie, werd het klooster verkocht. In de loop van de eeuw werd het gebouw keer op keer gebruikt totdat het uiteindelijk in 1974 verdween toen het werd gesloopt.

Helaas heb ik geen geluk bij de ingang van het kasteel. Door de pandemie zijn de vestingwerken van Sierck-les-Bains gesloten. Ik zal mijn geplande rondleiding door de gerestaureerde kantelen een andere keer inhalen.

Wandeltip met panoramisch uitzicht over Sierck-les-Bains

Als je van wandelen houdt, dan raad ik de grensoverschrijdende rondwandeling aan “Schengen grenzeloze droomloop” . Het begint in Schengen, langs wijngaarden, door bossen, door velden en langs kalkgrasland.

Ik heb mijn zomerwandeling bijgehouden met outdooractive.com. Je kunt de route hier bekijken: https://out.ac/sUUJt

In het centrum van Sierck-les-Bains zie ik verschillende borden, waaronder de wandelroute “Curcuit de Stromberg” en “Moselle³-Trail”. Deze laatste leidt als een rondwandeling van bijna 33 kilometer door het grensgebied. In een paar uur tijd ontdekt u Frankrijk, Duitsland en Luxemburg.

Leestip: Een zomers reisverslag van Sierck-les-Bains vindt u op travelsicht.de

Rodemack – een van de mooiste dorpen van Frankrijk

Ik kan me losrukken van de naderende zonsondergang en de loop van de Moezel. Omdat er nog een stop- en excursiebestemming in het departement Moezel op me wacht: Rodemack – de “klein karkas van Lohtringen“.

Rodemack is een middeleeuws dorp met slechts 1.249 inwoners. Het dorp behoort tot de 158 mooiste dorpen van Frankrijk en heeft daarmee een prijs voor cultureel toerisme. Net als Gordes en Roussillon in Zuid-Frankrijk.

leestip: 10 betoverende plekken in Zuid-Frankrijk

Похожие записи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *