Mijn langzame gids voor Oslo in de winter: bioscoop, kunst en culinair

Ik zou twee dagen, twee nachten in de Noorse hoofdstad doorbrengen, maar plotseling waren er vier. Zelfs als ik er niet langer in zou slagen om een ​​van de drijvende sauna's op de fjord te bezoeken, was de uitbreiding een van mijn beste beslissingen begin 2020. Dit zou een gids moeten zijn, maar niet alleen een langzame gids, maar ook een ingesproken gids. Oslo in de winter, soms met een laatste delicate hint van wit, soms mistig, grijs, motregende tot volledig regenachtig. Ik ben in een culturele razernij. Bij wijze van uitzondering begin ik van achteren te praten.

Op de veerboot

Vi sesZeg ik zachtjes. Tot ziens, beste Oslo. Ik sta op het buitendek van de veerboot naar Kiel, wat ik twee dagen geleden had moeten nemen. Kalm en blauw het water van de Oslofjord, de stad in alle kleuren, een afscheid in volle schoonheid. En ik vraag me af waarom het verlaten van een schip altijd een beetje emotioneler is. Oslo schijnt eindelijk. Dagenlang grijs en regenachtige zondag – vergeet alles. Maar niet de tijd in de Noorse hoofdstad, de ervaringen en ontmoetingen. De beslissing om twee dagen op te hangen toen Sabine Duitsland en Denemarken overspoelde. Slagzeeën, alle veerboottochten geannuleerd, alleen de mijne niet. De Color Magic rijdt altijd, zegt de vriendelijke dame aan de andere kant van de telefoonlijn, althans zo is het de afgelopen jaren sinds ze bij de veermaatschappij begon te werken. De overdracht zou geen probleem zijn zolang er een vrije hut was. geluk.

Vaarwel met de zon

Maar ik ben Sabine niet te slim af geweest door de vertraging van twee dagen, de storm heeft kracht. Hoe dichter we bij de open zee komen, hoe meer deze schommelt. Er is nu een lichte kilte op de buitendekken, zelfs in volle versnelling. Dus kijk ik uit de enorme patrijspoort van mijn hut op het opgeruwde fluwelen oppervlak van de zee. Het is alsof je naar een film kijkt waarvan je de bewegingen kunt voelen. Een horizon gemaakt van antracietkleurige schaduwlijnen, een silhouet, de Zuid-Noorse kust. De kleur wordt weer geserveerd bij zonsondergang, ik haast me naar de frisse lucht. Dan in een wiebelige wandeling naar het buffet, soms rechtsaf, soms linksaf. U kunt. Het restaurant is vol, niemand botst hier tegen de golven.

Aan de havenpromenade

Ik dans het liefst vrijwillig. En ook op ongewone plaatsen. Een telefooncel in Berlijn. De nieuwe fjordpromenade in Oslo. Allereerst wil ik gewoon een wandeling maken, zoals je meestal op een promenade doet. Des te beter dat het meer dan negen kilometer langs het water leidt, langs oude en nieuwe architecturen, naar de facelift van Oslo van de afgelopen tien jaar. Het eeuwenoude fort Akershus wordt niet aangetast. Een van mijn laatste acts in Oslo is de dans achter het kasteel. Kleurrijke strepen markeren de danszone. Een afgedankte parkeerkaartmachine licht geel op en is bedoeld als virtuele muziekdoos en luidspreker, kan worden geanimeerd via WiFi. Er komen geen geluiden alleen uit. Maar waarom heb je je smartphone?

Oslo, installatie
Zullen we dansen?

Kunstobject "Shall we dance" van Marisa Ferreira, Kongens Gate (achter het fort)

Iets verderop langs de havenpromenade ervaar ik een symfonie gemaakt van hout en glas: het Astrup Fearnley Museum gerealiseerd door de Renzo Piano Building Workshop samen met de architect Narud Stokke Wiig uit Oslo. Het stijgt dynamisch op de fjord, gescheiden door een kanaal, maar met elkaar verbonden via de steunen van het zeilachtige dak en bruggen. Alsof de halfronde structuur op het water uiteenvalt.

Ik moet toegeven dat wanneer ik Oslo bezoek, ik graag eerst naar Aker Brygge en Tjuvholmen ga. Waar ooit een droogdok was en tot de jaren tachtig nog op een scheepswerf werd gewerkt, torenen chique appartementsgebouwen nu op. Waterfront restaurants, een zwemgedeelte aan de fjord. Het Skurpark Skur 13 behoort ook tot het gebied, en schuin tegenover het Japanse restaurant "Hanami" licht een kunstboom niet alleen op in kersenbloesemroze.

Похожие записи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *