Plitvicemeren in Kroatië – mijn tips voor twee dagen in het Nationaal Park

In Kroatië breng ik graag mijn vakantie door. De prachtige kust vanuit het noorden aan de Sloveense grens naar het zuiden tot Montenegro weet ik goed. Het binnenland van Kroatië is nieuw voor mij. Nu heb ik een lang gekoesterde wens vervuld en op eigen gelegenheid het grootste nationale park van Kroatië, het Nationaal Park Plitvicemeren, verkend. In dit reisverslag zal ik je vertellen wat ik doe Plitvice Lakes National Park ervaren en welke tips ik heb voor uw bezoek.

Plitvice Lakes National Park – Reizen en accommodatie

Plitvicemeren in Kroatië

Het verkennen van het Nationaal Park Plitvicemeren

Achter mij zijn twee dagen in de Kroatische hoofdstad Zagreb, Met de tram nummer 6 rijd ik van het Ban Jelačić-plein naar het busstation Autobusni Kolodvar. Ik heb mijn busticket nog niet naar Plitvice gekocht.

Ik volg de grote letter “Ticket Office” en loop door de glazen deur. Het is het kantoor van een busbedrijf en niet, zoals ik aannam, de informatiebalie van het busstation. Ik vraag mezelf en land op de eerste verdieping. Er zijn verschillende tellers waar de bestemmingen worden gepost. De aardige man bij de informatie stuurt me naar het vertrekplatform 407. In vijf minuten rijdt er een bus Plitvice,

Mijn bagage is opgeborgen (kosten: 10 kuna). Ik betaal zelfs voordat ik de bus binnenga het tarief (kosten 90 kuna) en vraag of ze me uit kunnen laten op Camping Korana. Lijkt geen probleem te zijn.

[tp_price_calendar_month_shortcodes origin=AMS destination=ZAG title=”” paginate=true stops=0 subid=”” currency=”EUR”]

Alleen als ik in de bus zit, besef ik dat ik noch een bon voor de bagage, noch een busticket heb ontvangen. Of de chauffeur en de kaartinspecteur dit in hun eigen zak hebben gedaan? Ik denk heen en weer en ben onzeker. Tijdens mijn busreizen door Zuid-Amerika en van de Balkan naar Istanbul, heb ik veel meegemaakt.

Mijn bezorgdheid is ongegrond. Even later in de kaartinspectie, overhandigt de jonge blonde man met blauwe ogen me mijn busticket. En lacht.

Hoe kom ik daar: met de bus van Zagreb naar de Plitvicemeren

De busrit gaat vanuit Zagreb. We rijden de boulevards van Novi Zagreb in de richting Karlovac, Voor mij ligt de snelweg, omzoomd met Kroatische vlaggen. Achter mij ligt de bergketen Medvednica, de berenberg.

Na een uur bereiken we Karlovac. Er zijn passagiers en nieuwe reizigers. Het enige dat ik weet over Karlovac is dat het het beroemde bier “Karlovacko” brouwt. Vanuit het stadscentrum zien we niets. Ik schrik van de talloze kogelgaten in de gevels van de huizen. Kogelgaten die ik ken sinds mijn bezoek aan Sarajevo. Ze springen me sindsdien in de ogen.

In mijn reisgids lees ik later dat Karlovac van strategisch belang was in het Kroatisch-Servische conflict. Via Karlovac leidde de enige spoorlijn en weg tussen kust en binnenland. Zou ik op vakantie gaan in Karlovac en omgeving? Hoewel het heuvelachtige landschap er prachtig uitziet, is de opmerking “Attention mine danger!” In mijn DuMont reisgids, Kroatië, moedigt me niet bijzonder aan.

Accommodatie: kamperen met de shuttlebus naar het Nationaal Park Plitvicemeren

Acht kilometer voor de ingang van het Nationaal Park Plitvicemeren (ook: Plitvicemeren of Plitvička jezera) ontvang ik de boodschap: Kamp Korana *. Bij de bushalte voor de camping worden mijn bagage en ik uitgelaten. “Hvala!” – Ik dank u in het Kroatisch en ik ben blij om afscheid te nemen van de glimlach van de kaartverkoper. De camping ligt aan de overkant van de straat.

Met mijn bagage loop ik naar de drive-in van de camping. De slagboom gaat open. Ik stap eronder en voel me dom zonder een voertuig.

Bungalow nummer 7 is mijn hostel voor de komende drie nachten. Het ontbijt is inbegrepen. Er is ook een shuttlebus (ook inbegrepen) vanaf de camping naar de ingang van het Nationaal Park Plitvicemeren (vertrek om 9 uur, terug 5 uur). Ik kon niet beter worden gediend als een enkele reiziger zonder een auto / camper / motor. Er is ook een functionerend WLAN. En warme dekens.

Twee volle dagen neem ik de tijd om te informeren naar het Nationaal Park de Plitvicemeren. Ik ben benieuwd wat ik kan verwachten.

Toegang, openingstijden en speciale kenmerken van het Nationaal Park Plitvicemeren

Plitvicemeren tips

Tip voor het meer van Plitvice: loop anti-cyclisch en bezoek in het laagseizoen.

De volgende ochtend.

Ik zit in de shuttlebus, die eerst naar de hoofdingang gaat, ingang nummer 1 (Ulaz 1). Hier komen er velen uit. Bij de ingang herken ik veel groepen bezoekers. Er is veel activiteit rond de snelweg. Hoewel er een voetgangersbrug is die over de straat loopt. Deze paar gebruiken. De meesten sprinten aan de overkant van de straat. Ik ben verrast dat de auto- en buschauffeurs niet uit het gas verdwijnen.

[tp_hotels_selections_discount_shortcodes city=”9041″ title=”” paginate=true off_title=false type_selections=”popularity” number_results=”20″ subid=”zagreb” city_label=”Zagreb” type_selections_label=”Popularity” link_without_dates=false]

We gaan verder naar nummer 2. Dit bevindt zich op een paar minuten rijden boven ingang nummer 1. Ik stap uit, pas het hotel Jezero en volg de borden naar de tweede ingang van het Nationaal Park. Hier word ik gevraagd om te betalen (kosten voor twee dagen park entry: 250 kuna). Ik kan contant of met een creditcard betalen in de Kroatische Kuna. Een teken geeft duidelijk aan dat euro’s niet worden geaccepteerd.

Ik vraag om een ​​wandelkaart. Ik zou deze bij de toegangspoort krijgen. Daar vraag en vraag ik me af over de kosten van 20 kuna. Waarom verkoopt u ze niet meteen aan het loket? Ik weiger, de kaart lijkt niet erg gedetailleerd. Ik kan het in mijn eentje wel aan.

Vuilwegen leiden over trappen of een traploos pad dat steil bergafwaarts naar het water loopt. Ik vraag me af of het nationale park geen obstakels kent. Zonder hulp bent u hier in mijn ogen in een moeilijke situatie. Hoewel er elektrische boten en bussen zijn die bepaalde afstanden in het park verkorten, biedt het lopen over houten planken en andere moeilijke delen zeker mensen met een handicap uitdagingen.

Prijzen voor het parkbezoek in het Plitvice Lakes National Park:

De kosten variëren afhankelijk van periode en leeftijd. De toegangsprijs is inclusief ongevallenverzekering, elektrische boottocht en panoramatrein, evenals het gebruik van de toiletten. Als u een langer verblijf hebt geboekt in de hotels Bellevue, Jezero, Plitvice, Grabovac, kunt u uw ticket laten uitgeven bij de receptie van het hotel.

  • 1 dag: 55-250 kuna per volwassene (55 kuna van november tot maart, 150 kuna april, mei, juni, september en oktober, 250 kuna juli en augustus)
  • 2 dagen: 90-400 kuna per volwassene (90 kuna van november tot maart, 250 kuna april, mei, juni, september en oktober, 400 kuna juli en augustus)

Voertuigen kunnen geparkeerd worden voor een vergoeding bij de ingangen 1 en 2. Prijzen per uur.

Openingstijden Plitvice Lakes National Park:

Het park is 365 dagen per jaar geopend. In de winter zijn de horecagelegenheden beperkt. Openingstijden van de park 8-18 klok.

Speciale kenmerken en gedragsregels:

Houd er rekening mee dat de belangrijkste attracties van het park (Sastavici-watervallen, Kaluderovac jezero, Ganovac jezero en Kozjak jezero) slechts 1% van het hele nationale park uitmaken. Alles op één dag? Niet haalbaar – tenzij u attractie aantrekkelijk wilt afchecken. En waar is de tijd voor ontspanning en genot onderweg? So.

U kunt van tevoren op de officiële website van het Nationaal Park Plitvicemeren informeren. Daar worden routevoorstellen aan u getoond, die u kunt migreren naar wens, stemming en conditie: https://np-plitvicka-jezera.hr/de/.

Bepaalde gedragsregels zijn hopelijk zelfverklarend:

  • Blijf op de gemarkeerde paden. Niet iedereen bleef erbij – achter de perfecte selfie aan, de Instagram-foto deed de hersens de vrije loop. Dus alsjeblieft: blijf op de paden, de natuur dankt je en je zeker ook, als je ergens op de rand bent.
  • Het plukken van planten is niet toegestaan, evenals zwemmen in de meren. Dus luckilucki is oke, maar raak niet aan!
  • Sommige paden leiden op houten planken boven het water. Hoewel ik zeker ben, struikelde ik een paar keer – fenomeen: “Hans kijkt in de lucht”. Leuningen zijn alleen op sommige plaatsen beschikbaar en het is net zo comfortabel dat twee mensen elkaar passeren. Ik was geïrriteerd dat meedogenloze inhaalmanoeuvres werden gestart door reisgroepen of je stopte niet eens om tegemoetkomende personen op een smal plekje voorbij te laten gaan. Ik kon ouders met kinderwagens niet begrijpen, maar de wegen zijn gewoon niet gemaakt. Als je met peuters komt, is het het beste om ze comfortabel in een draagtas te dragen.
  • Honden zijn aan de lijn en vuilnis in de vuilnisbakken.

Twee dagen in het Nationaal Park Plitvicemeren – mijn aanbevelingen

Plitvice Meren Kroatië Reistips

Benen in de hand en omhoog in de bergen. Zo mooi is het Plitvice Lakes National Park.

Eerlijk gezegd heb ik niet veel voorbereid op mijn bezoek. Ik wilde genieten en mezelf laten afdrijven.

Het was duidelijk dat ik bij ingang 2 begon. Camera en mobiele telefoon zijn geladen en boordevol voorzieningen. Ik heb eerder de weersvoorspelling bekeken en mijn regenjas voor mijn veiligheid ingepakt.

Toen ik voor de eerste wegwijzerkaart stond, was ik een beetje plat. Ik kan kiezen tussen 22 kilometer zeeroutes en 35 kilometer wandelpaden,

Mijn gevoel geleidt me op mijn wandeltochten door het Nationaal Park Plitvicemeren.

1. Wandelen

Wandelen is de beste manier om het nationale park te leren kennen. Hoe verder je weg bent, hoe groter je kans om andere parkbezoekers te vermijden. Op de website van het nationale park vindt u routevoorstellen – er is voor elk wat wils. Zijn de paden in het park te lang voor je of wil je jezelf sparen, gebruik dan elektrische boten of de shuttlebus.

Op mijn eerste dag liep ik 16 kilometer en op mijn tweede dag 21 kilometer (!). De tweede dag was niet zo gepland. Als geograaf zou ik nooit toegeven dat ik verdwaald was, maar het gebied heb verkend. In dit geval miste ik eenvoudig mijn beurt en liep een “grote” ronde door het nationale park. Op het einde was ik echt trots op mezelf dat ik de steile beklimmingen en afdalingen door de bossecties beheerste en niet in paniek raakte toen er plotseling drie jonge mannen uit het niets voor me stonden.

[tp_hotel_selections_widget id=9041 cat1=”popularity” cat2=”popularity” cat3=”popularity” type=compact limit=5 subid=”Zagreb” powered_by=”true”]

2e bezoek buiten het seizoen

Als u niet bent gebonden aan schoolvakanties, reis dan in het laagseizoen naar het nationale park. De Plitvice-meren zijn een hoogtepunt in Kroatië en zijn daarom populair.

Het park is het hele jaar door een bezoek waard en is 365 dagen per jaar geopend. Met sneeuw en ijs zult u niet in staat zijn om zulke uitgebreide wandelingen te maken als in de lente, zomer en herfst. Maar het park met gedeeltelijk bevroren meren en ijspegels aan de bomen toont zijn magische kant.

In de zomer moet je zeker rekenen op verschillende reisgroepen en dagjesmensen die vanuit Zagreb of de Kroatische kust komen.

3. Tips voor de regio en andere activiteiten

  • Raftingtour op de rivier de Una. De rivier ligt tussen Kroatië en Bosnië-Herzegovina.
  • riding tours: Een keer als Winnetou voelen.
  • fietstochten in het nationale park zelf zijn niet toegestaan. Er zijn geweldige paden rond het nationale park. Routesuggesties zijn hier te vinden.

Kroatië reistips en reisverslagen

Plitvicemeren in Kroatië

Een spel van kleuren: het nationale park en zijn vele meren in Kroatië.

Похожие записи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *