Een kleine pauze op het strand in Laboe

En toen kwam ik in Laboe terecht. Vorig jaar rond deze tijd, toen ik de stranden van Sleeswijk-Holstein van dichtbij bekeek voor boekonderzoek. Stranden aan meren, rivieren, aan het Kielerkanaal, maar vooral aan de twee zeeën. En aan de fjord. Laboe, met de nadruk op de Ö, klinkt grillig en chic. In eerste instantie heb je geen idee wat erachter schuilgaat.

Het is niet mijn eerste bezoek aan de Kiel Fjord, maar nu heb ik wat tijd meegenomen. De eerste keer was het alleen genoeg voor een vluggertje aan de haven, ‘s avonds met verlichting een bezoek aan een visrestaurant. Die eerste keer wijdde ik me voornamelijk aan de nabijgelegen Passader See en ging ik van Californië naar Brazilië, wat hier eigenlijk mogelijk is, en alleen hier.

Dus nu pure Laboe. Mijn hotel ligt aan de fjord, alleen een parkeerplaats en de weinig gebruikte strandweg scheiden mij van het strand. Het uitzicht vanuit de kamer valt op het water, maar ook op een onderzeeër. Een onderzeeër ?! Het marinemonument verrijst al om de hoek, en terwijl ik naar de mensen om me heen kijk, overwint me een vermoeden: zowel het monument als de onderzeeër lijken vooral populair te zijn bij mannelijke bezoekers. Bizar het monument van klinkerstenen, dat doet denken aan de voet van een parkbank, zij het iets te groot.

Lang ding, lang ding

De architect Gustav Munzer, een leerling van Wilhelm Kreis, wilde een vlam symboliseren die naar de hemel opstijgt met het scheepsmonument dat in de jaren dertig werd voltooid. Ik vind dat de zwaarte van het materiaal en het streven naar dynamiek een beetje in de weg zitten, maar nu. De expressionistische toren trekt de aandacht op de verder vrij vlakke, groene fjordenoevers.

Bij de uitgang van de fjord

Iedereen die ooit met de veerboot van Kiel naar Oslo of Göteborg is gereisd – ik doe het zowel vaak als graag, ik geef toe dat ze het monument hebben opgemerkt, een baken aan het einde van de fjord. Het herkenningspunt van Laboe. Een hoogdravend afscheid voordat we de Baltische Zee op gingen. Sinds de jaren negentig herdenkt de toren alle landen die op zee zijn gebleven. Het zou nu moeten staan ​​voor vreedzame zeevaart op open zee.

Ik draai hem mijn rug toe, maar er is nog iets anders: de onderzeeër ligt als een elliptisch vreemd lichaam op het strand. Het werd hier begin jaren zeventig opgericht en herinnert aan de oorlog. Ik moet denken aan roestende bommen in de Oostzee. Na het einde van de oorlog had de onderzeeër de Noren gediend als kustverdediging en als schoolboot. In 1965 kwam het als een geschenk terug naar Duitsland en is nu een technisch museum.

Ik zou het graag wat terug willen duwen, weg van het strand, maar het lijkt me best moeilijk. Dus ik draai me naar het water en de stad. Wat een contrast! Weg in het zand, schoenen uit. Ik ren zonder plan rond, naar links, naar rechts, in een cirkel. Rondom het drijfhout, bedorven zeewier en algen kan alles als grondstof worden gebruikt. In Kappeln maakt iemand er kussenvullingen van, zie Strand-Manufaktur. Op het Île d’Ouessant gebruikten ze de overvloedige algen voor landbouw. Treibsel wordt nu weer erkend als een waardevolle hulpbron.

strandleven

Midden in het fjord herken ik een groep kitesurfers. Acute leerfase. Je staat, zo lijkt het, op een zandbank naast de planken, het water is daar felgroen. Aan de andere kant wachten op het strand een lege windsurfplank en zeil op de eigenaar. Iets verderop gebruikt iemand de wind om te leren hoe je de vlieger op het land moet besturen. Behalve een paar eenden en Canadese ganzen, wil niemand nu het water in. En op de een of andere manier heb ik geen zin om te zwemmen, ook al is het water niet veel afgekoeld.

Joggers trekken langs me heen, maar de meeste mensen lopen gewoon langs de rand van het water of hebben zich comfortabel rond de strandstoelen gemaakt. Ik loop langs beachvolleybalnetten en speel met de rustig rollende golven. Förde muziek live. Bomen gesneden in de vorm van een bal langs de strandweg – zoals in een modelstad. Tegenover de grote potten. De veerboten die altijd reislust veroorzaken. Het maakt niet uit of je het een week geleden of een jaar geleden voor het laatst hebt gereden. Cruise- en containerschepen, een zwerm zeilers en een paar rondvaartboten – de beer raast op de Kiel Fjord.

Op blote voeten in het zand

Dat geldt soms ook voor Laboe. De nabijheid van Kiel is misschien een vloek of een zegen voor de 5.000 inwoners tellende stad, in ieder geval is de 16 kilometer weg een ideale afstand voor een fietstocht langs de fjord. Of je kunt op de waterbus stappen en je naar je bestemming laten wiegen. In september ben ik bijna klaar om naar het loket te gaan, klaar om te wachten op het volgende schip. Alleen de mist blokkeert het uitzicht.

Похожие записи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *